Veckans låt 5-12: Bronsfeber

Okej, nu fuskar jag rätt rejält. Visserligen hörde jag den här låten redan 2011, men jag återupptäckte den vecka 6. Men det var på måndagen och jag hade ju hört den innan och så, så. Jag kände att jag måste ju bara skriva om Far & Son, det är ett band man måste skriva om! Vi börjar med historien om Far & Son. Vilka är det?

Far & Son är Frej Larsson och Simon Gärdenfors. Vilka är då det? Vi börjar med Simon G, som är den som det finns minst att säga. Simon är serietecknare, programledare och rappare. Han var med i hiphop-duon Las Palmas, som numera är nedlagd. Han är son till Peter Gärdenfors, som är professor i kognitionsvetenskap. Man undrar om Peter är stolt över sin son…

Frej Larsson då? Nu börjas det här… Han heter frejsmk på både Youtube och Twitter, vilket skvallrar om att han är medlem i gruppen Slagsmålsklubben. I den gruppen är de sex personer och de har precis som Frej sidoprojekt. Gruppen 50hertz är tydligen ett flertal av medlemmarna med i. Hannes Stenström, som är medlem i SMK, gjorde ett soloprojekt som hette Din stalker. Två andra medlemmar är med i Jospressen. Björn Anders Nilsson, som är med i både SMK och Jospressen, bildade även bandet City, tillsammans med Tommi Levin från The High Fives.

Frej nöjer sig förstås inte med Slagsmålsklubben och Far & Son. Han har även kört ett soloprojekt (enligt last.fm) som heter Offerprästers Orkester. Men det räcker såklart inte, han är även med i Maskinen. Maskinen består för tillfället av Frej och Herbert Munkhammar. Tidigare var även Magnus Lidehäll och Oskar Linnros med. Oskar Linnros har som bekant ett rätt framgångsrikt soloalbum bakom sig, men ursprungligen var han ju en av två medlemmar i Snook. Den andra medlemmen i Snook var Daniel Adams-Ray, som även han har ett framgångsrikt soloalbum bakom sig. Herbert Munkhammar och Magnus Lidehäll är kanske mer kända som Afasi och Filthy, från hiphop-duon Afasi & Filthy. Afasi (eller Herbert Munkhammar) är inte bara med i Afasi & Filthy. Han är även med i Ansiktet. Ansiktet är kända för låtar såsom X och Äckligt. Förutom Afasi är även Erik Nordström med. Erik Nordström sjunger inte bara i Ansiktet (men det kunde ni väl nästan gissa nu…). Erik Nordström är även sångare i Lilla Sällskapet.

Frej nöjer sig såklart inte med Slagsmålsklubben, Far & Son, Offerprästers Orkester och Maskinen. Han är även skivbolagsmänniska. Han är en av ägarna till Djur and Mir, som i princip verkar vara ett skivbolag för SMK och 50hertz. Dessutom driver han etiketten (nej, jag vet inte heller vad som menas med det) Goldenbest records. Det är en etikett som förekommer bland lite alla möjliga av de artister jag skrivit om. Vill ni se alla artister som släppt något under den etiketten kan ni söka på ”label:goldenbest” på Spotify. Den grupp som är mest värd att nämna är nog ändå Den svenska björnstammen, som nyligen vann både Årets nykomling och Årets låt på P3 Brons (eller var det Guld?). Såvitt jag kan se har allt de släppt släppts under Goldenbest records.

Det var historien om medlemmarna i Far & Son, eller kanske främst Frej Larsson. Jag fick förmodligen inte med allt, men jag fick nog med det relevanta i alla fall. Vad är då Far & Son egentligen och varför förtjänar de att finnas bland alla andra grejer Frej håller på med? Jo, Far & Son är till för det som inte kan framföras i någon av de tidigare nämnda banden. Det som är alldeles för hårt för Maskinen. Maskinen är ändå ganska hårda nuförtiden med låten om att kungen är ett jävla as och så. Men Maskinen är fortfarande för mainstream för att Far & Son-låtarna ska tillåtas. Jag tycker Far & SOn beskriver sig själva ganska bra inför nya EP:n.

Efter fyra års arbete har Far & Son nu lyckats skrapa ihop 6 låtar till en EP. Vi bjuder på det vi gör bäst. Fula ord, knark och rå humor. Trallvänliga melodier och medryckande rytmer som lockar till dans. Genom våra texter vill vi normalisera ett destruktivt beteende hos det uppväxande släktet. Ungdomar med svagt psyke kommer att förstå att det är modigt att missbruka narkotika och fegt att ha en utbildning att falla tillbaks på. Barn som hört våra låtar på Spotify kommer att bli nyfikna på att testa LSD. Här har ni ”The Sushi-USB EP”. Slit den med hälsan.
Sök efter skivan på iTunes eller Spotify.

Och de skojar inte. Utifrån låttexterna är det inte särskilt osannolikt att deras mål är att ungdomar med svagt psyke ska förstå att det är modigt att missbruka narkotika och fegt att ha en utbildning att falla tillbaks på. De vill säkerligen att barn som hört låtarna på Spotify ska bli nyfikna på att testa LSD. Det här handlar om drogförskönande på högsta nivå. Allt som är fel är rätt i Far & Sons låtar. Jag är givetvis helt emot varenda ord som Far & Son säger, men deras musik är bland den fetaste som finns. Det skulle det inte vara om de inte körde på sin knarkstil. Jag skulle rekommendera att lyssna på hela The Sushi-USB EP för att känna av exakt hur hårt det här är. Låten som blev veckans låt är faktiskt inte särskilt omoralisk. Den kör istället på en annan Far & Son-grej där man byter ut alla ord mot ett annat ord. Just här handlar det om metaller (främst guld) som istället byts ut mot brons. En annan låt heter Nyfiken Brun och där byts alla möjliga färger ut mot… Brunt. Men för att man inte ska missa allt förbjudet som Far & Son kan säga tänkte jag ta några fina citat från andra låtar.

Hon gick igenom tullen med ett paket i slidan (La kokaina)

Ganja, grönt gräs ger ganska galet grin.

Sa du homofob, ja det stämmer kanske lite. Jag knullar bara kvinnor, barn och transvestiter.

Som sagt, lyssna på hela EP:n. Som för övrigt skulle auktioneras ut under Musikhjälpen. Av någon anledning dök auktionen aldrig upp. Det gjorde inte heller framträdandet. Trots att det klart och tydligt står att man ska kunna se alla liveframträdanden på SVT Play. Detta visades samtidigt som framträdandet var, men morgonen efter fanns det inte på SVT Play. Inte heller någon annan morgon, eftersom SVT bestämt sig för att inte lägga upp det. Man förstår kanske varför, men detta visades trots allt i SVT2 när det framfördes live.

För alla moraltanter där ute: poängen med Far & Son är att de ska provocera och ju mer sjuka texter desto bättre. Jag tror inte att varken Frej eller Simon vill att småbarn ska ta droger. Däremot tror jag att de tagit lite alla möjliga droger.

Musikvideo.

Låt: Spellista:

Frej Larsson ser ju… Speciell ut med sina… Speciella glasögon.

Annonser

1 thought on “Veckans låt 5-12: Bronsfeber

  1. Ping: Veckans låt 12-12: Trumma trumma | Spetsen's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s