Veckans låt 6-12: I Will Always Love You

I slutet av vecka 6 dog Whitney Houston. En stor stjärna. Död. Ärligt talat ingen större förlust för musiken, eftersom hon redan bidragit med det hon kunde och numera är rätt inaktuell. Däremot är det förstås alltid tråkigt när folk dör i förtid. 48 år gammal var hon och dog (förmodligen) av en överdos. Helt och hållet hennes eget fel, men visst är det tragiskt med alla droger som dödar artister.

Jag skulle ljuga om jag påstod att Whitneys musik betytt mycket för mig eller ens påverkat mig på något sätt, men hon var ändå så pass bra att hon förtjänar att hyllas efter hennes död. Till skillnad mot till exempel Amy Winehouse och Michael Jackson, som också dött hyfsat nyligen, men som jag inte känt något intresse av att uppmärksamma.

Att sitta här och lista priser och dylikt som Whitney lyckats vinna känns jobbigt, men bara för att förklara hur stor hon var kan man ju ta upp lite av det som står på engelska Wikipedia i ingressen. Hon ska tydligen vara ”the most-awarded female act of all-time” i alla fall 2009. Att sälja guld är ett dåligt resultat för en Whitney-skiva. Platinum är en vanligare metall, gärna multipler av platinum. Vad de olika metallerna betyder är olika för olika länder, men i USA krävs en miljon sålda exemplar för att det ska räknas som platinum, något som alltså Whitney lyckats med på samtliga album. I andra länder har det blivit guld på vissa skivor. Hon är också den enda artist ”to chart seven consecutive No. 1 Billboard Hot 100 hits”. Så tvivlade någon på hennes storhet så hade man fel.

Fast det kanske inte är så intressant. Michael Jackson var på många sätt mycket större än Whitney någonsin blev och ändå valde jag att inte uppmärksamma hans död i Veckans låt. Kanske för att jag inte hade någon blogg med Veckans låt när han dog… Men även om jag haft det hade jag inte uppmärksammat honom. Helt enkelt eftersom hans musik inte är så himla häftig. Han är häftigare än hans musik, om man säger så. Eller häftig och häftig, pedofili är väl kanske inte världens hetaste grej. Men skit samma, anledningen till att jag faktiskt hyllar Whitney är för att hon förtjänar att bli hyllad. Att bli hyllad av mig är ungefär lika häftigt som att bli misshandlad, menmen…

För mig finns det i princip bara en låt med Whitney Houston.Visst, I Wanna Dance With Somebody, My Love Is Your Love och Saving All My Love For You (med flera?) är såklart självklara klassiker, men det finns ändå bara en låt med Whitney för mig. Alla som kan läsa rubriker vet förmodligen vilken låt jag pratar om. Det är såklart I Will Always Love You, från filmen The Bodyguard där Whitney även skådespelade. En ganska halvdan film om jag minns rätt, men låten är inte halvdan. Låten är rätt fin. Men, och det här kanske låter konstigt, det jag gillar låten för är hur pass mycket den blivit förstörd. Det finns nog få låtar som blivit så totalt slaktade som denna låt. Det här är en populär karaokelåt som dessutom råkar vara riktigt jäkla svår att göra bra. Därför är det helt naturligt att låten blivit totalslaktad, förstörd och kastats som mat åt grisarna. Men det tycker jag är bra. Bland alla de som förstört låten under åren så tror jag inte att det är någon som sjungit utan känsla. Man sjunger för att man älskar låten och för att den är så stark. Då gör det inget om rösten brister och shit gets fucked up. Låten är liksom gjord för att man ska vilja men inte kunna sjunga med i den. Den här låten om någon visar vilken enormt kompetent människa Whitney var. Att sjunga bra kan många göra, men att sjunga så här bra och ge en sådan skön känsla… Jadu, det är nog bara Whitney som klarar av det. Eller ja, inte nu längre. För nu är hon död…

Låt: Spellista:

Låt inte pistolen lura dig, The Bodyguard är helt och hållet en kärleksfilm.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s