P3 Guld 2014: De som borde vinna – Årets Pop

Det dröjde lite längre än jag hoppats på mellan det första inlägget i den här serien och det andra, men har haft lite annat för mig. Någon som kallar sig Alex ifrågasatte att jag skrev förra inlägget med kommentaren

Att du orkat skriva ett sånt lång inlägg om ngt du inte har en susning om. Tips: livet är kort. Gör ngt du tycker är kul och plåga inte dig själv.

Det finns så mycekt fel i den kommentaren att jag blir trött. TIll att börja med insinuerar hen att jag skulle tycka att det är jobbigt att skriva långa inlägg (”orkat skriva”). Det gör jag inte. Inte alls. Alla som känner mig vet att jag inte tycker det är jobbigt att skriva långt utan att jag snarare har problem med att skriva kort. Att det skulle vara jobbigare bara för att jag inte har någon koll (vilket är det som är mest rätt av det Alex skrev och något jag även erkände flera gånger i inlägget) förstår jag inte riktigt. Sedan hävdar hen att livet är kort, vilket ju är en ren lögn. Men framförallt var det jag ville komma fram till att den sista meningen är helt uppåt väggarna. Självklart skriver jag den här bloggen för att jag tycker det är kul och självklart plågar jag inte mig själv. Jag tjänar inga pengar på bloggen och det är knappt någon som läser eller kommenterar bloggen. Varför skulle jag skriva om jag inte ville?

Alltså: jag skriver det här för att jag vill skriva det här. Jag vill gärna skriva färdigt hela den här serien (som kommer vara i nio delar) innan nyår, men det kommer nog vara svårt att få det att hända. Ikväll börjar ju Musikhjälpen (missa inte det och missa specielt inte Veronica Maggios spelning i samband med inlåsningen 21.30) och det kommer jag ägna rätt mycket av min framtida tid med att lyssna/titta på. Att offra Musikhjälpen-tid för att lyssna in mig på P3 Guld-kandidater känns fel, men jag kanske kommer göra det ändå för att få ut lite sådana här inlägg. Men Musikhjälpen är ju vanligtvis enormt bra lyssning/tittning och i år är ju Emma Knyckare en av programledarna. Ja, Emma Knyckare, även känd som Emma Margareta Knyckare. EMMA. FUCKING. KNYCKARE! Kan ju inte bli annat än perfekt! De övriga programledarna Kodjo Akolor (som gör en grym insats i Morgonpasset) och Sarah Dawn Finer (som gjorde en rätt bra insats som veckogäst i Morgonpasset Sommar (med Emma Knyckare som programledare)) är förstås också bra, men Emma liksom. Emma Knyckare…

Hursom, nu är det dags för den andra kategorin, nämligen Årets Pop. Här har jag rätt mycket bättre koll än jag har på Rock/Metal, men det är lite efter den här kategorin det kommer släppa och de allra bästa kandidaterna kommer. P3 har nämligen fått för sig att pop är någon form av melankolisk ”typ indie”-musik vilket gör att kategorin inte är superskoj. Menmen, vi sätter väl igång ändå.

De nominerade

Jenny Wilson (Demand the Impossible!)

Jenny Wilson

Till skillnad mot förra kategorin där det var Y-kromosomer överallt slås man här redan vid första nominerade av en enorm brist på just Y-kromosomer. Kvinnor har nämligen inte sådana. Vilket inte verkar vara någon större förlust.

Jag tror att jag i mer än hälften av alla inlägg på denna blogg påpekat att jag i regel föredrar kvinnliga artister framför manliga, så jag ska inte tjata och säga det igen (oh, but I just did). Självklart är det ju så att man inte blir en bra artist bara för att man råkar vara kvinna och det tycker jag tyvärr Jenny Wilson är ett exempel på. Hennes låtar är i regel så tråkiga att man börjar få tillbaka de där sömnpiller-vibbarna som man upplevde när man lyssnade genom Rock/Metal-nomineringarna.

Misstolka mig rätt, det här är SJUKT mycket bättre än de tråkiga Rock/Metal-banden, men det är ändå inte bra.

Little Jinder (Break Up)

Little Jinder

Jag vill gilla Little Jinder. Hon var med i ett avsnitt av Arkiv Samtal och var en skön person som drack en 10 år gammal Festis och pratade om hennes plan (som hon snott av en kompis) att gifta sig med tio olika killar så hon kunde ha en ring på varje finger. Det sistnämnda är långt från mitt mål med livet, men hon var ändå en allmännt skön person som man bara vill gilla.

Fast… Man vinner ju inte Årets Pop genom att vara en skön person i en skön podcast, man måste ju göra bra musik också. Och ni anar väl redan vart detta är på väg antar jag. Mitt negativa jag kommer fram nu igen… Det är rätt trist liksom. Det finns inte så mycket mer att säga.

Jag vill säga att det här i alla fall är bättre än Jenny Wilson, men jag vet inte om det bara är min positiva inställning till henne från Arkiv Samtal eller om musiken faktiskt är bättre.

Fast nu ångrade jag mig ju lite. Lyssnade precis på Everything For You (som av någon anledning heter Everthing For You på Spotify). Och den är ju faktiskt bra på riktigt. Den är inte extremt bra, men den är tillräckligt bra för att kliva över okej, nästan bra och kanske bra. Den är definitivt bra. Härligt! Dessutom, när jag försökte kolla upp om låten verkligen hette Everthing For You eller om Spotify bara stavat fel upptäckte jag lite fler saker som är positiva för Little Jinder:

  • Hennes profilbild på Facebook har för tillfället en ”Stöd Musikhjälpen”-banner
  • Hon är signad på Goldenbest, som drivs av sköngubben Frej Larsson och har andra sköningar som Movits!, Den svenska björnstammen och Far & Son. Om hon eller Movits! vinner P3 Guld ska Foldenbest lägga € 1 000 000 på Guldet blev på sant, som verkar vara något flumprojekt om röstfusk eller något. Gillar’t!
  • Hon har gjort en låt på svenska () under året som faktiskt var riktigt bra.

Nu är hon dock inte nominerad för någon av ovanstående punkter, så man bör bortse från dem. Det hon är nominerad för är skivan Break Up och för en gångs skull har jag faktiskt lyssnat genom hela skivan. Och den enda låten där som egentligen är riktigt bra är Everything For You. Vilket är mer än inget men mindre än mycket.

Makthaverskan (Makthaverskan II)

Makthaverskan

Av namnet på denna grupp skulle man kunna tro att det är en kvinnlig grupp, men som bilden ovan avslöjar är den inte särskilt kvinnlig. Ganska kvinnlig kanske, med 2 av 5 medlemmar av det feminina könet, men inte helt kvinnlig. Fast jag hatar ju inte män liksom (jag är ju en själv), tycker bara det är lite konstigt namn på ett band med blandat kön på medlemmarna.

Jag har inte så mycket att säga om den här gruppen, den känns tråkig liksom. Jag tycker nog de är bättre än Jenny Wilson, men jag kanske bara glömt bort hur Jenny lät. Det tar ett tag att skriva de här inläggen. 😛

Sibille Attar (Sleepyhead)

Sibille Attar

Jag har flera gånger klagat på att nominerade har varit sömnpiller och Sibilles skiva heter till och med Sleepyhead. Det var ju inte så lovande…

Men man ska inte döma en skiva efter dess namn, för det här är faktiskt inte så illa. Sibille har en trevlig röst och både Alcoholics, Come Night och Julian! I Want To Be A Dancer! kände jag igen sedan tidigare och har sett viss potential i. Jag tycker nog faktiskt att alla de låtarna är bra. Däremot hade jag tidigare ingen aning om att det var Sibille Attar som gjort dem. Det är liksom inte världens enklaste namn att lägga på minnet känns det som.

Det är förstås inte bara brons och bruna skogar här. Precis som de andra som är nominerade i den här kategorin blir det rätt mycket tråkigt. Some Home ger Abba-vibbar i dess intro, men är rätt trist i övrigt. De låtar som jag ännu inte nämnt är rätt trista allihopa.

Postiljonen (Skyer)

Postiljonen

Den sista nominerade är även den minst kvinnliga, där bara en av tre medlemmar är kvinna (~33% mot 40% för Makthaverskan och 100% för övriga). Det är dessutom det minst svenska och består tydligen av både svenska och norska medlemmar (gissningsvis är Mia Brox Bøe norsk och Daniel Sjörs samt Joel Nyström Holm svenskar). Jag har inget emot personer av andra nationaliteter, men då P3 Guld ska gå till svenska artister känns det ju lite sådär med norska medlemmar. Bandet räknas dock som ett svenskt band så självklart är deras nominering korrekt, precis som Skavlan lyckades vinna svenska TV-priser trots att det är ett svensk-norskt program med en norsk programledare.

De förtjänar dock inte att vinna, den här musiken är extremt tråkig om man frågar mig. Och det gör man.

Vinnarna

Den som borde vinna

”Finns egentligen ingen anledning att göra någon längre utläggning här” skrev jag förra gången och det gäller även nu. Har man läst ovanstående text är det förmodligen rätt självklart vem jag tycker borde vinna (och därmed vem som borde vinna, för jag tycker alltid rätt). Det är såklart Sibille Attar.

Den som kommer vinna

Det här var något svårare. Jag tror att folk rent allmänt och P3-lyssnare i synnerhet tycker att Sibille Attar är bäst, eftersom hon helt enkelt är bäst. Samtidigt tror jag inte att hon är en särskilt namnkunnig artist och få vet nog vem hon är. Jag har svårt att tro att alla som röstar är lika noggranna med att lyssna genom alla nominerade lika mycket som jag gör, så det är förmodligen artister folk känner till som vinner. De artister som jag kände till (=hört namnet på) sedan innan var Little Jinder och Makthaverskan. Jenny Wilson låter lite bekant också, men kan inte svära på att jag hört det förut. Jag tror visserligen att Makthaverskan är rätt populära, men att jag gillar Little Jinder som person och att Goldenbest (och Movits!) promotar henne får mig till slut att säga att det nog är Little Jinder som kommer vinna.

Little Jinder Sibille Attar

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s