Val 2014: Hur man röstar emot SD

Nu så här när det är ”supervalår” och mindre än en månad kvar till riksdagsvalet (och kommun/landsting, men de valen bryr sig ju ingen om) är det dags för mig att tillfälligt återuppta den här bloggen med lite bloggande om politik. Min politiska åsikt kan lite kort beskrivas som ”alla svenska riksdagspartier är hyfsat likvärdiga förutom SD som suger”. Detta är en åsikt som utifrån min bekantskapskrets och diverse media och dylikt verkar vara rätt vanlig. Eftersom jag ser alla riksdagspartier utom ett som ekvivalenta faller det sig rätt naturligt att det parti jag är mest intresserad av är det som är annorlunda. Därför har jag följt både sidor som är starkt kritiska mot SD (Inte rastis men…) och sidor som är starkt sammankopplade med SD (Avpixlat). Jag skulle egentligen inte vilja rekommendera någon att följa någon av dessa sidor, speciellt inte Avpixlat. Även den som förstår att Avpixlat skriver extremt vinklade ”nyheter” kommer med stor sannolikhet bli påverkad av det hen läser. Sedan jag började läsa Avpixlat har jag kommit på mig med att tänka något i stil med ”det där är en sådan där som anklagas för att förstöra Sverige” varje gång jag ser en mörkhyad person. Vilket jag hatar mig själv för. Inte rasist men kan vara nyttigt att följa för att få reda på exakt hur galna många SD-politiker är, men eftersom sidan är en anti-SD-sida blir det lätt så att deras artiklar överdriver.

Hursomhelst, efter att ha läst och kommenterat på Avpixlat (under ett namn jag inte tänker avslöja eftersom jag inte vill att googlingar på något relaterat till mig ska leda till Avpixlat) har jag fått reda på att jag tydligen är en vänsterextremist. I den värld som Avpixlats läsare lever i finns det nämligen tre typer av personer:

 1. Sverigevän – Alla som röstar på SD. Eventuellt kan man också inkludera sådana som röstar på SvP, som media brukar kalla nazistiska. Jag har inte tillräckligt bra koll på nazism för att uttala mig, men att de är rasistiska kan ingen tvivla på.
 2. Invandrare – Alla som bor i Sverige som inte är traditionellt svenska. Det kan till exempel vara att man är mörkhyad, muslim eller rom. Huruvida man invandrat till Sverige eller är andra/tredje/… generationens invandrare spelar ingen roll. En person som invandrat från ett annat land, men som ser rätt svensk ut räknas inte.
 3. Vänsterextremist – Alla som inte kan kategoriseras som invandrare, men som ändå inte röstar på SD.

Personligen anser jag mig inte vara så extrem åt något håll. Att vara negativ mot SD tycker jag snarare bara är ett sundhetstecken. Det är väl dock upp till var och en att bedöma hur man vill kategorisera mig och jag kommer mot slutet av detta inlägg avslöja vilket parti jag (förmodligen) kommer rösta på i valet. Motiveringen är lite kort att jag inte bryr mig om att rösta på något utam att jag vill rösta mot SD.

Hur gör man då för att rösta mot SD? Det finns flera olika mål man kan ha med en röst mot SD. Nedan listar jag de som jag kommit på och hur man på bästa sätt röstar utifrån det målet. Det finns många anledningar att vilja rösta mot SD och de kanske jag kommer ta upp i ett framtida blogginlägg, men detta inlägg handlar bara om hur man går tillväga för att göra det.

SD ut ur riksdagen

Det långsiktiga målet för alla som likt mig anser att SD inte hör hemma i Sveriges riksdag är att de helt enkelt inte ska ha några platser i Sveriges riksdag. Att lägga en röst som hjälper till mot detta mål är som tur är väldigt enkelt. Alla som får mer än 4% av det totala antalet giltiga röster kommer vara med i mandatfördelningen till riksdagen och därmed få mandat. En giltig röst på vilket parti som helst sänker procentsatsen för samtliga övriga partier, så här gäller det alltså bara att lägga en giltig röst på ett annat parti än SD. De flesta röster räknas som giltiga (och hjälper därmed till att sänka SD), även röster på partier som inte finns. Notera dock att blanka röster INTE räknas som giltiga. För att rösta mot SD i ett försök att få ut dem ur riksdagen är alltså en röst på Kalle Anka-partiet okej, men inte en blank röst.

Notera dock att det med stor sannolikhet inte blir så att SD åker ur riksdagen oavsett hur du röstar, så det kan vara bättre att titta på de alternativ som istället förminskar deras makt (se nedan).

Alltså: Lägg en giltig (ej blank) röst på ett annat parti än SD

SD ska få färre mandat i riksdagen

Mandatfördelningen sker som sagt var bland de partier som fått mer än 4% av rösterna, övriga röster räknas inte med vid mandatfördelningen. Vi skulle alltså teoretiskt sett kunna ha ett valresultat där det är 96 partier som vardera får 1% av rösterna och ett parti som får 4% av rösterna. De partier som fått 1% av rösterna skulle då inte få några mandat medan det parti som fått 4% skulle få samtliga 349 platser i riksdagen. Ett sådant exemple är förstås fullständigt orimligt, men poängen är att vill man att ett parti som får över 4% av rösterna ska få så få mandat som möjligt måste man rösta på ett annat parti som kommer får över 4% av rösterna.

Att veta vilka partier som kommer få över 4% är förstås svårt att veta innan valet, men med hjälp av opininsundersökningar och statistik kan man beräkna sannolikheten för att partier kommer få över 4%. Botten Ada är en tjänst skapat av en doktorand i statistik vid Linköpings universitet där man kan göra sådana uppskattningar. Och eftersom killen som gjort sidan är från LiU får man väl ändå lita på honom? LiU liksom! Enligt Ada har samtliga partier som idag är i riksdagen förutom KD en sannolikhet på över 95% att sitta i riksdagen även efter valet. Sannolikheten att KD blir kvar i riksdagen är enligt Ada 84%. En annan, liknande blogg beräknade 11 augusti sannolikheten för att KD kommer in i riksdagen till 74,4%.

För partier som idag inte är i riksdagen är det svårare att bedöma eftersom opinionsundersökningar inte brukar vara lika bra på att redovisa sådana resultat. Det parti utanför riksdagen som får anses vara det enda parti som har någon form av sannolikhet att ta sig in i riksdagen är Feministiskt Initiativ, som ju som bekant gjorde ett mycket bra EU-val där de fick 5,49% av rösterna. EU-valet är dock betydligt lättare att få hög andel av rösterna eftersom inte lika många röstar. Den som klickade på länken där jag skrev ”En annan” kanske redan sett att den bloggen bedömer FI:s möjligheter att komma in i riksdagen till mindre än 5%. Vi får nog alltså förutsätta att FI inte kommer få över 4% av rösterna.

Den exakta beräkningen av mandatfördelning är komplex och en röst på parti A kan vara bättre för att sno mandat från SD än en röst på parti B. Till exempel kan vi notera att om 454 personer som röstade på MP i EU-valet röstat på ett annat parti hade S vunnit ett mandat och MP förlorat ett, eftersom dessa 454 personer ”snodde” det sista mandaten från S. Att veta sådant här i förskott är dock mer eller mindre omöjligt, speciellt eftersom mandatfördelningen vid riksdagsval är mer komplex än vid EU-val. Alla partier som får över 4% (förutom SD) får alltså räknas som likvärdiga alternativ för att uppnå detta mål.

Alltså: Rösta på M, C, FP, S, V, MP eller eventuellt KD

SD ska inte ha en vågmästarroll

Det här är förmodligen det viktigaste målet som en SD-motståndare kan ha. Det finns två regeringar som man får anta är rimligt kommer bildas efter valet. Det ena är en regering likt den vi har idag med M, C, FP och KD i regeringen. Det andra alternativet är något mer oklart, vilket Alliansen (alltså M, C, FP och KD) ständigt påpekar för att skrämma folk från att rösta på partier utanför Alliansen. Tidigare har S haft minoritetsregeringar med stöd från V och MP. V och MP har dock aldrig varit en del av någon regering (de har alltså inte haft några ministerposter). Jag ställer mig tveksam till hur sugna V och MP är på att inte få ministerposter när ju småpartierna på högerkanten lyckats få minsiterposter. Alliansen har en poäng med att det är frustrerande att Löfvén vägrar ge besked om vilka typer av samarbeten han kan tänka sig efter valet, men jag tror inte det finns någon anledning att vara orolig. Om S, V och MP tillsammans blir större än Alliansen kommer de regera tillsammans, på något sätt.

Oavsett vilket regeringsalternativ som får flest röster är det möjligt att få en situation liknande den idag där SD har en vågmästarroll. Idag har Alliansen tillsammans 173 mandat, S+V+MP har 156 mandat och SD har 20 mandat. För att kunna rösta genom förslag i riksdagen krävs minst 175 mandat. Det här innebär i teorin att om det ska röstas om ett förslag som Alliansen är för och S+V+MP är emot (eller vice versa) kan SD bestämma vilken sida som ska vinna. I praktiken innebär det dock blocköverskridande samarbeten (läs samarbete med MP) och nedlagda röster från S+V+MP för att inte ge SD den makten. Klart är dock att som SD-motståndare vill man inte att SD ska ha en sådan roll.

För att förhindra en sådan situation ska man rösta på den sida som kommer få flest röster, som en äkta medgångssupporter. Idag är det svårt att hävda att den sida som kommer få flest röster är någon annan sida än vänstersidan. Botten Ada bedömer sannolikheten att de rödgröna blir större än Alliansen som större än 95% och samtliga opinionsundersökningar de senaste månaderna har även visat på det. En röst på S, V eller MP bidrar alltså till detta mål.

Som en positiv ”nyhet” kan nämnas att Botten Ada bedömer sannolikheten att SD blir vågmästare till endast 23%.

Notera även att det här gäller för riksdagen och inte kommun eller landsting. Vill man att SD inte ska få en vågmästarroll i sin kommun eller sitt landsting får man kolla på vilken sida det är mest troligt blir störst i kommunen/landstinget. Det brukar vara ont om opinionsundersökningar på den nivån så hittar man ingen sådan får man kolla på hur kommunen/landstinget brukar rösta i förhållande till hur landet röstar och sedan typ… Räkna på det.

Alltså: Rösta på S, V eller MP

SD ska inte bli tredje största parti i riksdagen

Under 2013 var SD tydliga med att de betraktade sig som Sveriges tredje största parti. Detta eftersom många opinionsundersökningar visade på att om det hade varit val då hade SD varit det parti som fått tredje flest röster. SD har dock aldrig såvitt jag vet faktiskt varit Sveriges tredje största parti, oavsett hur man räknar. De är idag sjätte störst i riksdagen med sina 20 mandat (V och KD har 19 mandat var). Kollar man på antalet medlemmar i partiet är SD Sveriges nionde största parti enligt dessa siffror (notera att Feministiskt initiativ är större) som dock inte är tillräckligt väl bekräftade med källor.

Under 2014 har opinionsmätningarna vänt och nu slåss MP och SD om att bli tredje störst i riksdagen. De flesta hävdar att MP kommer bli större än SD men det får ändå anses vara relativt jämnt. Den här bilden från trefyranio visar hur MP passerat SD fast de gröna och gula områdena (som representerar ett 95%-igt konfidensintervall, dvs resultatet ligger med 95% sannolikhet inom området) överlappar varandra. Enligt Botten Ada är sannolikheten 63% att MP blir större än SD.

M och S är för stora för att det ska vara rimligt att anta att SD skulle bli större än dem och V, FP, C och KD är för små för att det ska vara rimligt att anta att de blir större än SD. Det bästa sättet att hålla SD på en så låg placering som möjligt på ”mandattopplistan” (som dock ändå lär bli alltför hög) är att rösta på MP, för att försäkra sig om att SD åtminstone inte tar tredjeplatsen.

Alltså: Rösta på MP

Rösta emot allt SD står för

Samtliga svenska partier som har någon form av storlek (riksdagspartier + FI + PP) tar starkt avstånd från Sverigedemokraternas politik. Trots det finns det såklart frågor där andra partier eller politiker från andra partier kan hålla med SD. Det vore konstigt annars, då det finns massvis med frågor inom politiken som man kan ha åsikter kring.

Att välja att rösta på ett parti för att de har minst gemensamt med SD är egentligen ett exempel på den typ av argumentationsfel som brukar kallas guilt by association. Bara för att SD är dåligt betyder det inte att allt de tycker är dåligt och därför är det inte nödvändigtvis bäst att rösta på ett parti för att de skiljer sig från SD i allt. Det är egentligen bättre att titta på de frågor där SD faktiskt har dålig politik (vilket visserligen är de flesta). Om man som jag tycker att de sju övriga partierna i riksdagen är rätt likvärdiga kan det dock vara vettigt att helt enkelt ta det alternativ av de relativt likvärdiga som är längst från det parti man ogillar.

Jag kommer basera mitt ”råd” på fakta baserat på SVT:s valkompass, men innan jag presenterar den faktan kan det vara värt att påpeka att utifrån vad jag sett på Avpixlat hatar SD-sympatisörer V och MP mest av de övriga partierna.

SVT har gjort ett utmärkt test där man inte bara kan se vilket parti man är närmast åsiktsmässigt utan även vilken kandidat. De är även väldigt öppna med hur enkäten gjorts och det går att ta reda på samtliga svar från samtliga kandidater som svarat. Tydligen tycker till exempel Annie Lööf att det är ett ganska bra förslag att elever ska få betyg från arskurs 4 med motiveringen att ”Det viktiga är att elever får den hjälp och det stöd de behöver för att klara av skolgången. Centerpartiet har enats med övriga Allianspartier om ett förslag att inför betyg från årskurs fyra.”. Däremot har Göran Lindell, som är en annan kandidat för C ingen åsikt i frågan. Jag kommer eventuellt publicera mitt resultat från detta och andra tester i framtida blogginlägg för att läsare lättare ska kunna bedöma huruvida jag är vänsterextremist eller inte.

Hursomhelst, det faktum att SVT är så öppna med sin valkompass gör att det är möjligt att analysera kandidaternas svar på en mer detaljerad nivå. Hampus Brynolf på Intellecta Corporate har tagit valkompassen och ”vänt den baklänges” på http://kandidatkollen.se/. Jag har inte kontrollerat den data som Kandidatkollen presenterar men jag litar på att det stämmer med tanke på att det vore meningslöst att bluffa med något som är så lätt att kontrollera. Det bör kanske dock nämnas att Hampus Brynolf enligt hans egen blogg helt klart ligger till vänster politiskt och har bland annat ansvarat för digital PR åt Socialdemokraterna. Jag tror inte hans politiska åsikt på något sätt påverkat Kandidatkollen, men det kan vara lämpligt att nämna i alla fall. Kandidatkollen visar det resultat de olika kandidaterna skulle få om de själva gjorde testet. För att återigen ta Annie Lööf och Göran Lindell som exempel kan vi konstatera att Lööf fick 98% för C och 77% för M medan Lindell får 94% för C och 73% för M.

Jag har utifrån informationen på Kandidatkollen beräknat det medelvärde kandidater från de olika partierna har för SD och presenterar resultatet sorterat i stigande ordning nedan (avrundat till två värdesiffror):

 1. Feministiskt Initiativ: 21%
 2. Miljöpartiet: 23%
 3. Vänsterpartiet: 26%
 4. Socialdemokraterna: 33%
 5. Piratpartiet: 37%
 6. Centerpartiet: 45%
 7. Folkpartiet: 50%
 8. Kristdemokraterna: 55%
 9. Moderaterna: 59%
 10. Sverigedemokraterna: 89%

Av ovanstående lista verkar det där påståendet om att SD skulle vara ett mittenparti rätt orimligt, då listan i princip skulle kunna vridas på för att representera den klassiska höger-vänster-skalan med FI längst till vänster och SD längst till höger (några partier kan då tyckas hamna lite fel, men hyfsat korrekt blir det). I min instruktion för hur man ska rösta för att uppfylla detta mål låter jag allt under 50% vara okej för att uppfylla målet.

Alltså: Rösta på (i prioritetsordning): FI, MP, V, S, PP eller C

Sammanfattning

Med ovanstående som motivering kommer jag förmodligen rösta på Miljöpartiet i valet om mindre än en månad. MP är ett acceptabelt val enligt alla sätt att rösta mot SD som jag redovisat, även om det inte är det bästa alternativet för det sistnämnda målet. Jag röstade på Miljöpartiet även i EU-valet, då främst med anledningen att SD-anhängare verkar hata MP samt att SD inte skulle bli tredje största parti. Det sistnämnda var det dock egentligen inte någon större risk för, då S, MP, M samt FP samtliga var större än SD (FP fick dock lika många mandat trots fler röster).

I valet 2010 röstade jag på Folkpartiet, utan någon egentlig anledning. I kyrkovalet röstade jag varken 2009 eller 2013 eftersom jag inte är aktiv i kyrkan och därmed inte har någon åsikt om hur kyrkan ska styras. Eller vad det nu är de som blir framröstade gör, har fortfarande inte förstått det. Är självklart emot SD även i kyrkovalet, men jag bryr mig inte så mycket att jag orkar rösta. En del personer kanske tycker att jag ska gå ur Svenska kyrkan eftersom jag inte verkar så troende, men det tänker jag inte göra. Dels så sympatiserar jag med mycket av det de gör och inser att de gjort stor nytta för Sverige genom historien. Även idag är de relativt progressiva och tillåter andra religioner och numera även homosexuella äktenskap (även om jag tycker de var lite för sega med det). Dessutom vill jag gifta mig i Svenska kyrkan, jag vill döpa mina barn i Svenska kyrkan och jag vill begravas av Svenska kyrkan. Visserligen kommer jag väl med alltför stor sannolikhet varken gifta mig eller få barn att döpa, menmen…

P.S.

Jag tycker egentligen mitt sätt att rösta är fel sätt att rösta, man bör rösta för något man tror på och inte mot något man inte tror på. Om du till exempel hatar SD men älskar typ KD tycker jag du ska rösta på KD. Att rösta som jag gör rekommenderar jag bara för människor med samma politiska inställning som jag har, det vill säga ”alla svenska riksdagspartier är hyfsat likvärdiga förutom SD som suger”.

1 tanke på “Val 2014: Hur man röstar emot SD

 1. Pingback: Val 2014: Rasism i principprogrammet | Spetsen #11

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s