Lucka 18: Varför så förvånad?

I söndags publicerade DN en artikel från ett SD-möte i Västerås. Artikeln behandlade delvis hur SD gått från ett mer eller mindre ”hemligt” och argt parti till det glada och öppna (öppet som i att de inte agerar i det dolda, deras politik är fortfarande långt från öppen för exempelvis invandring) parti de är idag. Det var inte så många som brydde sig om detta utan det är istället intervjun med Björn Söder som fått en enorm uppmärksamhet.

Björn Söder talade på SD-mötet och sa då bland annat följande:

Det är ju så att Sverige i dag inrymmer andra nationer. Vi har ju till exempel den samiska nationen. De är svenska medborgare, men tillhör den samiska nationen. Vi har också tornedalsfinnar och så vidare. Vi accepterar dem. Men om det blir för många nationer i nationalstaten – då kan det bli problem.

Med anledning av detta frågar Niklas Orrenius (journalist på DN) sedan Björn Söder i intervjun om just detta. Här är ett utdrag av den del av artikeln som kanske fått störst uppmärksamhet:

De svenskar som har flera identiteter då? Du talar ju om att vi har människor från ”andra nationer” boende i Sverige.

– Ja. Det finns exempelvis människor som tillhör den samiska eller den judiska nationen i Sverige.

Kan man inte vara både jude och svensk, samtidigt?

– Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid.

Komikern Soran Ismail brukar säga att han är 100 procent svensk och 100 procent kurd. Kan man inte vara det?

– Jag tror inte att man kan det, att tillhöra två nationer på det sättet. Däremot kan ju kurder vara svenska medborgare. Problemet är om det blir för många i Sverige som tillhör andra nationer.

Det här har uppmärksammats eftersom många tycker det är kränkande att Söder inte tycker man kan vara svensk och samtidigt vara jude, same eller kurd. Svensk medborgare kan man vara, men inte svensk. Det har kommit krav från flera håll på att Björn Söder ska avgå som andre vice talman på grund av uttalandena. Vilket jag tycker är mycket underligt.

Jag håller med om att Björn Söder är olämplig för en talmanspost, men han fick den eftersom övriga partier ansåg att praxis med att talmansposterna delas ut efter partiers storlek borde följas. Sverigedemokraterna är tredje största parti och valde att nominera Björn Söder till posten, vilket innebar att han även fick den. De övriga partierna valde att släppa fram honom, men vissa av politikerna verkar nu tycka att han måste avgå på grund av dessa uttalanden. Det verkar som att de förvånas över vad Björn Söder sagt och att vi har ett nytt läge.

Det Björn Söder sade är i princip direkt hämtat från partiets principprogram. Jag inser att många inte läst det, principprogram brukar inte vara särskilt populära dokument. Fast man kan ju ändå tro att andra politiker skulle ha tillräcklig koll för att veta vad Sverigedemokraterna har för politik. Att Björn Söder har samma åsikter som partiet kan ju knappast vara oväntat. Tyckte man det var okej att släppa fram en sverigedemokrat förut är det fortfarande det, Björn Söder har inte sagt något som inte har stöd i deras principprogram. Visst finns det folk inom SD som tycker att det där med principprogram inte ska förväxlas med partiets politik, fast de flesta andra har nog insett att poängen med principprogrammet är att förklara och försvara sin politik. När Björn Söder försökt förklara sig efter att folk blivit upprörda har han sagt exakt samma sak fast ändrat formuleringarna så de är direkt tagna från principprogrammet (alltså seriöst copy-paste…).

Att Björn Söder uttalar dessa åsikter var alltså inte särskilt oväntat. Att folk blir upprörda är inte heller särskilt oväntat, Sd har en politik som upprör. Jag blir också upprörd, men jag vet ju att det är denna syn på världen som SD har.

Det som förvånar mig är dels att så många totalt verkade ha missat vad SD har för politik, men även att SD inte verkat fatta att deras politik provocerar. Björn Söder verkar fullständigt övertygad om att DN citerat honom konstigt (trots att han kollade genomm och godkände citaten innan publicxering) och att saker är tagna ur sitt sammanhang och så. Folk blev ju upprörda, så det måste vara media som skrivit något missvisande. För det kan väl inte vara så att folk blir upprörda över den politik SD har? Jo, så är det faktiskt. Det starkaste motståndet mot SD kommer från folk som har alldeles för bra koll på deras politik. Jag har läst deras principprogram flera gånger och läst många officiella uttalanden från dem. Jag har en ganska klar bild av vad de har för politik. Det är DÄRFÖR jag är emot dem, inte för att de kallas rasister, (ny)fascister och nazister med ojämna mellanrum. Det är nog dags för Sverigedemokraterna att inse att motståndet mot dem baseras på deras politik och inte på hur de framställs av sina motståndare.

lucka18

Killen på bilden är endera inte svensk eller inte kurd, för enligt Björn Söder kan man inte vara båda. För mig har det alltid varit självklart att Soran är svensk (blev förbryllad första gången jag hörde någon hävda motsatsen) så jag får anta att han inte är kurd. Sorry Soran. Just Soran Ismail och Sverigedemokraterna har en väldigt konstig relation om man frågar mig. Det är inte bara det där med att de hävdar att han inte är svensk, han framställs också ofta som SD-hatare på exempelvis Avpixlat. Visst har Soran ett tydligt motstånd mot SD men han är ju faktiskt exakt den motståndare SD hävdar sig vilja ha. Till skillnad från deras politiska motståndare i partierna är ju faktiskt Soran mer än villig att på ett lugnt och sansat sätt prata och diskutera med Sverigedemokraterna. Hans luncher med Linus Bylund borde ju bevisa det om något… Jag förstår verkligen inte hatet mot Soran från SD-politiker/anhängare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s