Lucka 21: Glödlampans död

Fjärde (och sista) advent idag och för att inte fortsätta min trend med att misslyckas med allt jag försöker göra blir det idag ljustema. Temat idag blir inte riktigt lika ”bra” som andra och tredje advent, men vafan liksom…

Glödlampan är en gammal och inte särskilt smart uppfinning. Det var någon som insåg att elektricitet kan värma upp ledaren om strömmen är tillräckligt hög. Om ledaren är av något lämpligt material kan det bli så varmt att det börjar glöda. Saker som glöder ger ut ett ljus. Egentligen är glödlampan inte ett mycket smartare sätt att lysa upp än en fackla. Enda grejen som är lite smartare är att glöden styrs av elektricitet.

Trots att ljuset mest är en bieffekt av värmen var glödlampan länge det primära sättet att lysa upp våra hem. Sedan kom det så kallade lågenergilampor, där det primära målet faktiskt var att få ljus. När man mer direkt framkallar ljus är det naturligt att de har mycket lägre effekt och därmed har lägre påverkan på elräkningen.

Tyvärr fanns det flera problem med lamporna. Till att börja med var ljuset inte ”vitt” (alla frekvenser förekommer i samma grad), lamporna tändes långsamt och dessutom var de livsfarliga både för människor och naturen. De två första problemen är väl mer eller mindre lösta nu, men det sistnämnda är såvitt jag vet inte fixat än. Det ska erkännas att jag inte har jättebra koll så jag kan ha fel, men såvitt jag förstått är det fortfarande livsfarliga ämnen (till exempel kvicksilver) i lågenergilamporna.

Av oklar anledning bestämde sig EU för att förbjuda glödlamporna. Jag tror det berodde på att de hade orimligt hög effekt och globala uppvärmningen och grejer gör att vi inte ska slösa med el. Det är ett av de konstigaste och dummaste beslut jag någonsin hört. Visst har glödlampor orimligt hög effekt, men elektricitet i sig är inte skadligt för miljön, det beror på hur elen ”tillverkas”. Glödlampor i sig är inte skadliga för miljön. Det är möjligt att utvinningen av glödtråden, som jag har för mig är av wolfram, inte är helt bra för miljön, men det kan ju rimligtvis inte vara farligare än kvicksilver.

Kanske har jag missat något med anledningen till förbudet. Och egentligen funkar ju lågenergilampor rätt bra. Jag är ändå en av dem som sörjer glödlampans död. Så här i juletid används mycket specialbelysning (t.ex. julgransljus) där glödlampor såvitt jag vet fortfarande är tillåtna. Trevligt.

lucka21

Objektet på bilden ovan är sjukt förbjudet. Lika förbjudet som heroin, men svårare att få tag på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s