Lucka 13: Digitala insamlingsbössor

[EDIT: Jag använder nedan ”avkriminalisera” och ”legalisera” som synonymer. Precis som Tony Andreasson kommenterat är detta felaktigt. Skillnaden kan kortfattat sägas vara att avkriminalisering tillåter att ha drogen i kroppen, men försäljning och dylikt är fortfarande otillåtet. Läs kommentarerna samt googla runt för fler detaljer. Insamlingen vill avkriminalisera, och inte legalisera, cannabis.]

En av de kanske bästa sakerna med Musikhjälpen är att man kan bidra på alla möjliga sätt och några till. Det kanske vanligaste, eller åtminstone mest promotade, är att önska en låt.

Sedan finns förstås också det där med auktionerna, där diverse exklusiva produkter säljs. Det just nu dyraste (och därmed kanske mest eftertraktade) är en festivalkväll med Axwell och Ingrosso, samt givetvis även ett möte med dem. Den kanske mest intressanta auktionen för min del är 10 guldbiljetter till Goldenbests julshow med Maskinen, Movits!, Ansiktet, Norlie & KKV, Far & Son, Joy, Alaska, Lilla sällskapet, Zaqcke, Griljonären, Kalle Gracias, Dim out, Simon G, Annamelina, Kristin Amparo, MC Habit och Jocke Boberg. Den auktionen är i skrivande stund uppe i pinsamt låga 515 kronor. Tio ordinarie biljetter kan köpas för 225 kronor styck, vilket innebär att 515 kronor för tio biljetter är ett riktigt kap. Förmodligen kommer auktionen dra iväg sjukt mycket uppåt innan den stänger på söndag, men gör den inte det kan jag definitivt tänka mig att buda på skiten.

Sedan finns förstås alla initiativ som jag skrev om i måndags. Initiativen ökar ständigt och om det ännu inte finns något som passar dig är du en sjuk jäkel.

Något många av initiativen använder sig av är digitala insamlingsbössor. Det är som en vanlig insamlingsbössa fast… Digital? De digitala insamlingsbössorna ges ett namn och sedan skänks pengar till en specifik insamlingsbössa. Dessa listas sedan på bossan.musikhjalpen.se, inklusive topplista för de tio som dragit in mest pengar. Och det är minst sagt en underlig lista. Den bevisar att det inte är företag och svinrika människor som är grunden till Musikhjälpens pengar, det är folket. Det är faktiskt inte ens folket, det är små grupperingar av folket som inte nödvändigtvis får stort utrymme i andra fall. Eller vad sägs om följande topp fem (i vanlig ordning i skrivande stund…):

  1. Avkriminalisera cannabis – 193 475:- (vill avkriminalisera cannabis antar jag)
  2. Hundsporten – 114 925:- (exakt vad det låter som, personer engagerade inom hundsport)
  3. Härstannarsverige – 91 400:- (lastbilschaufförer mot företag som utnyttjar billig utländsk arbetskraft med dåliga arbetsvillkor)
  4. Bhpia – 58 400:- (BH-butik i Lillebacka)
  5. Studentkampen – 52 550:- (fattiga studenter som bidrar)

Alla är uppseendeväckande på sitt sätt. Första gången jag hörde om hundsportens MH-insamling var andra året de hade en insamling, nämligen 2011. De deltog då i Fanskampen, som var ett initiativ från Soran Ismail där han främst tänkt sig att fotbollsfans skulle skänka till insamlingar för sitt favoritlag. Sedan involverades det till att även handla om andra sporter. Hundsporten vann överlägset med 163 900 kronor, vilket kan jämföras med 90 500 för tvåan (Liverpool FC). Soran blev helt paff och startade en beef med hundsporten. Året efter (2013) försökte Soran igen och återigen levererade Hundsporten med 232 025 kronor. Ka-ching!

Årets överraskning får ändå sägas vara ”Avkriminalisera cannabis” som har en rätt så stor ledning. Man ska försåts inte underskatta Hundsporten som kanske kommer komma och ta det ändå i slutändan, men… Jag misstänker att många skänker till insamlingen som ett ”fuck you” till ”etablissemanget” bara för att det är ett så kontroversiellt ämne. Jag är vanligtvis emot legalisering av cannabis och tycker det känns mer motiverat att kriminalisera alkohol än att legalisera cannabis. Fast just den här veckan kan jag ändå gilla de personer som vill legalisera cannabis.

Cannabis leaf

Medicinsk marijuana pratas det om ibland, men marijuana har nog aldrig haft så stor medicinsk nytta som nu med insamlingen Avkriminalisera cannabis. Tankesmedjans Moa Lundqvist levererar såklart genom att föreslå att Tankesmedjans insamling ska heta ”avkriminalisera heroin”. Ahh, Tankesmedjan!

5 tankar på “Lucka 13: Digitala insamlingsbössor

    • Blev lite virrigt med orden där och glömde alltid bort vad insamlingen egentligen hette. 😛 Jag känner igen att jag hört att det är skillnad på begreppen men måste erkänna att jag faktiskt inte vet exakt vad skillnaden är. Du får gärna förklara skillnaden så uppdaterar jag inlägget med vad som är fel med inlägget (gillar inte att ta bort mina fel och låtsas som att jag gjort rätt).

      • Ja, det är lätt att tro att avkriminalisera är detsamma som legalisera.

        En avkriminalisering betyder, förenklat, att brukaren får ha substansen i kroppen (påverkad) men inte i fickan. Allt innehav, försäljning, överlåtelse eller tillverkning är fortfarande förbjudet med en avkriminalisering.

        Den största skillnaden är att brukaren kan söka hjälp hos läkarvården om så behövs, utan att riskera att hamna i polisregistret eller åtalas.

        Vill minnas att all narkotika var avkriminaliserad i sverige för typ 20 år sedan.

        Hoppas det blev lite klarare nu över skillnaderna☺.

      • Tack för förtydligandet!

        Kanske lite halvt kan jämföras med prostitution, där det i Sverige är lagligt att sälja sex, men inte att köpa eller att ha halickverksamhet. Inte riktigt samma sak kanske, men idén om att något inte ska vara olagligt för att möjliggöra sök av hjälp är i alla fall densamma.

Lämna en kommentar